BEOGRAD: Počeo protest “Stop režimskom nasilju”

U toku je protest na Trgu Republike u Beogradu na kome okupljeni očekuju da im se obrate građani koji su uhapšeni i pretučeni tokom mirnih građanskih protesta koji su juče organizovani u više gradova Srbije.


“Došli smo danas da ohrabrimo i pozovemo ljude koji su ustali na dalju zajedničku borbu, da kažemo da se ne predajemo, da ćemo se boriti i osloboditi”, kaže lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Protest možete pratiti na ovom linku: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=448954273469055

Naveo je da je privi zahtev da se pusti Dragan Milovanovi koji je sprečio da pomahnitali bagerista pogazi ljude.

“On je sprčio krvoproliće i on je junak. Oni koji su napli čekićima i palicama građane oni treba da budu u zatvoru”, poručio je Zelenović.

„Došli smo da se solidarišemo sa onima koji su protestovali protiv maltretiranja građana, neprimerene sile, zbog zakona koji nisu u javnom interesu. Policija se ponašala neprimereno, to je izazvalo jučerašnje nemire. Posle idemo u Šabac gde ćemo u znak solidarnosti sa Draganom Milovanićem koji je uhapšen, a trebalo je da bude uhapšen vozač bagera“, kaže predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac za Nova.rs.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd kaže za Nova.rs da su posle scena iz Šapca odučili da pozovu ljude da se okupe u Beogradu.

„Ovo je poruka uhapšenima u Šapcu da smo solidarni sa njima i zahtevamo da budu pušteni, zahtevamo od nadležnih da privedu huligane, jer oni nisu hapšeni. Ako se to ne desi biće protest u Šapcu, a sutra smo u Loznici na protestu protiv Rio Tinta“, kaže Veselinović.

Protest protiv režimskog nasilja na Trgu republike Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
Otvorena građanska platforma „Akcija“, Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd zahteva hitno ukidanje pritvora čoveku koji je juče u Šapcu sprečio da bager pogazi građane.

Naveli su da je čovek koji je juče zaustavio bager u Šapcu i time spasao ljude od povređivanja, uhapšen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati, te da tim advokata ZZS radi na njegovom oslobađanju.

„Takođe, zahtevamo hitno privođenje vozača bagera, kao i privođenje osoba koje su palicama i čekićem napali građane koji su mirno protestovali u Šapcu za svoja prava“, naveli su u saopštenju u kom su pozvali građanje na večerašnji protest.


Izvor:nova

Hiljade građana i danas na protestu u Beogradu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)