SRBIJA STALA! Blokiran auto-put, mostovi, centar Beograda i Novog Sada!

Dobro došli u live blog posvećen protestima koji su najavljeni širom Srbije, gde će biti blokirani Gazela, Mostarska petlja, Pančevački i Pupinov most, ali i brojne druge saobraćajnice širom Srbije. 

14.28 – Blokiran Bulevar vojvode Mišića kod Sajma

I deonica kod Sajma, Bulevar vojvode Mišića, blokiran je u smeru ka gradu. Most Gazela u potpunoj blokadi! Stao saobraćaj na auto-putu.

14.06- Blokiran auto-put na Novom Beogradu

Deonica auto-puta na Novom Beogradu je blokirana. Na kolovozu su građani i policajci u visini Sava centra.

14.03 – Dupli kordon kod opštine Savski venac, građani skandiraju policiji

Novi policijski kordon formiran je ispred GO Savski venac, tako da su građani ponovo blokirani. Oni skandiraju policiji da treba da ih bude sramota, jer su i oni narod. Jedan građanin je gažao policiju flašom i pogodio je policajca u štit.

13.59- Blokirana i Ulica kneza Miloša

Građani u koloni koji su se kretali Višegradskom ulicom stigli u i u Kneza Miloša, koja je takođe blokirana.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

13.55 – Gazelu nadleće helikopter, blokirana i Sarajevska

I Sarajevsku ulicu blokirala je policija, dok je most Gazela još prohodan za saobraćaj. Naš reporter javlja da je iznad Gazele primećen helikopter koji nadleće.

13.41 – Demonstranti pokušali da probiju kordon

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Demonstranti na čelu kolone pokušali su da probiju kordon policije u Savskoj kako bi prošli dalje ka Gazeli.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa policajcima u kordonu pokušao da je razgovara Aleksandar Jovanović Ćuta, govoreći da je ovo i njihov grad.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nastavljeno je skandiranje: „Čuje se do nebesa, nema više SNS-a, Aco lopove“…

13.36 – Građani od Palate pravde krenuli ka Gazeli

Na desetine građana je sa platoa ispred Palate pravde krenuli su u šetnju ka Gazeli.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U koloni građana su Dragoljub Bakić, Aleksandar Jovanović Ćuta…

Građani skandiraju „Vučiću lopove“, dok policija poručuje neće moći dalje od kordona u Savskoj ulici.

13.34 – Vulin stigao ispred Palate pravde

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, ispred Palate pravde je upravo stigao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Saobraćaj u Savskoj ulici je potpuno obustavljen, formiran je jak kordon policije, a protestanti još pristišu.

13.26 – Na desetine građana kod Palate pravde, policija na svim prilazima

Na desetine građana se okupilo i kod Palate pravde.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na skupu se može videti transparent sa natpisom „Srbija nije na sniženju“

Svi prilazi Palati pravde su puni policije, raspoređeni su i inspektori i policijci u civilu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani se još skupljaju i poručuju – „Nema straha“.

13.15 – Savi Manojloviću na Sajmu uručeno rešenje o zabrani skupa

Savi Manojloviću uručen je ispred Beogradskog sajma rešenje o zabrani skupa. Policajac ga je upozorio i poručio da je policija tu da sprovodi zakon. On je rekao da je svestan posledica i istorija će suditi o njegovim odlukama.

Savo Manojlović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

13.10 – Automobili Žandarmerije ispod Gazele

Kako javljaju naši reporteri sa lica mesta, policija se primećuje na više lokacija u gradu, a automobili Žandarmerije su ispod mosta Gazela.

 

Pokret „Kreni-promeni“ najavio je za danas od 14 sati blokadu centralnog beogradskog mosta „Gazela“, a pored ovog mosta biće blokirana i Mostarska petlja, Pupinov i Pančevački most… Kako Nova.rs saznaje, blokada puteva biće na više lokacija u Srbiji, a protest će biti organizovan i u Loznici, Valjevu, Jagodini, Novom Sadu i drugim gradovima.

Najavljena je i blokada Ibarske magistrale kod Barajeva i Preljine, Kruševac – Pojate, Valjevo put ka Loznici, Požega – Kosjerić (Pesak), KG-JA Kapija Levča na Raklju, Šabac – Sokina kafana, Novi Sad – Varadinska duga, Lazarevac – Očage, Kragujevac – kod Balkana, Gornji Milanovac – obilaznica, Bačka Palanka i još drugih lokacija.

MUP: Svaka blokada saobraćaja kršenje zakona

Povodom najava na društvenim mrežama da će danas biti organizovane blokade saobraćaja na više mesta i auto-puteva u Republici Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova „želi da obavesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova“, navodi MUP u saopštenju.

„Svaki neprijavljeni skup, a posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima je veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa“, navodi se.

Pošto skupovi nisu prijavljeni, policija ne može da vrši njihovo obezbeđenje i da garantuje bezbednost. Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova.

 

Plan organizatora jeste da se blokiraju najveće saobraćajnice i tako iskaže nezadovoljstvo zbog donošenja Zakona o referendumu i eksproprijaciji, kao i već konstantnoj temi poput dolaska firme Rio Tinto.

Organizatori su ostavili mogućnost da određene lokacije budu iznenada blokirane, pa se pretpostavlja da navedene lokacije neće biti jedine koje će biti ispunjene građanima.

Mapa, protest, ekološki ustanak, ekološki protest Grafika
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

„Kreni-promeni“ ranije je pokrenula peticiju protiv Zakona o referendumu i projekta „Rio Tinta“ i najavila da će ukoliko Skupština usvoji zakon organizovati blokadu auto puta. To se i desilo. Poslanici su izglasali zakon zbog čega se, prema najavama, danas od 14 sati organizuju blokade puteva širom zemlje.

„Očekujemo da odustane od ideje otimanja suverenosti od građana. Prvo, ovim zakonom se uvodi plaćanje takse za overu potpisa, što znači da će građani da bi ostvarili svoje ustavno pravo predlaganja zakona morati da nađu milion i dvesta hiljada dinara minimum. Drugo, iako se poziva na način na koji je rešeno finansiranje političkih stranaka, za građanske inicijative nema finansiranja iz javnih izvora, a za političke stranke ima“, rekao je Savo Manojlović iz organizacije „Kreni-promeni“ u najavi protesta.

Pored Manojlovića, poziv građanima uputio je i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je građanima poželeo srećan dan blokade, dok je policiji poručio da dobro razmisli na čijoj će biti strani.

„Dragi prijatelji, građani, saborci i svi hrabri ljudi. Svima nama koji danas ustajemo da branimo našu Srbiju, od onih koji su rešili da nam je otmu da nam je truju, kasape i prodaju stranim kompanijama. Želim da danas budemo hrabri i da zajedno ovu borbu teramo do kraja do pobede“, rekao je Jovanović i poručio:

„Policiji želim posebno da poručim da dobro razmisli na čijoj će strani biti. Neka vam je srećan dan blokade i vidimo se na ulici“, zaključio je Ćuta.

U gradu se očekuje pojačano prisustvo policije, a u toku je i izborna skupština SNS gde su došli građani iz cele zemlje, pa se očekuje dodatna gužva.

Izvor:nova

BONUS VIDEO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)