BLOKADA PUTEVA: Danas u 2 staje Srbija!

Pokret „Kreni-promeni“ najavio je za danas od 14 sati blokadu centralnog beogradskog mosta „Gazela“, a pored ovog mosta biće blokirana i Mostarska petlja.


Kako Nova.rs saznaje, blokada puteva biće na više lokacija u Srbiji, a protest će biti organizovan i u Loznici, Valjevu, Jagodini, Novom Sadu.

U Novom Sadu biće blokiran Varadinski most, a kako je naš portal ranije objavio protest je planiran i u Pranjanima gde bi trebalo da se okupe Čačani i Kraljevčani.

„Kreni promeni“ blokira Gazelu danas u 14 sati, blokada i na Mostarskoj petlji

Plan organizatora jeste da se blokiraju najveće saobraćajnice i tako iskaže nezadovoljstvo zbog donošenja Zakona o referendumu i eksproprijaciji, kao i već konstantnoj temi poput dolaska firme Rio Tinto.

Organizatori su ostavili mogućnost da određene lokacije budu iznenada blokirane, pa se pretpostavlja da navedene lokacije neće biti jedine koje će biti ispunjene građanima.

„Ekološki ustanak“ najavio je da će se oni okupiti ispred Palate pravde u 13 časova odakle će svi zajedno krenuti u jednočasovnu blokadu Mostarske petlje.

„Pozivamo partnerske organizacije iz cele Srbije da organizuju svoje blokade i uključe se u veliko zaustavljanje Srbije. Srećna ti blokada, Srbijo“, poručuju iz „Ekološkog ustanka“.

Podsetimo, organizacija „Kreni – Promeni“ pokrenula je peticiju protiv Zakona o referendumu i projekta „Rio Tinta“ i najavila da će ukoliko Skupština usvoji zakon organizovati blokadu auto puta. To se i desilo. Poslanici su izglasali zakon zbog čega se, prema najavama, danas od 14 sati organizuju blokade puteva širom zemlje.

„Očekujemo da odustane od ideje otimanja suverenosti od građana. Prvo, ovim zakonom se uvodi plaćanje takse za overu potpisa, što znači da će građani da bi ostvarili svoje ustavno pravo predlaganja zakona morati da nađu milion i dvesta hiljada dinara minimum. Drugo, iako se poziva na način na koji je rešeno finansiranje političkih stranaka, za građanske inicijative nema finansiranja iz javnih izvora, a za političke stranke ima“, rekao je Savo Manojlović iz organizacije „Kreni-promeni“.

Pre nekoliko dana odražan je protest ispred zgrade RTS, gde su građani izrazili nezadovoljstvo zbog ne emitovanja spota o Rio Tintu, kojim javni servis nije ostavio mogućnost da građani Srbije čuju i drugu stranu kada je reč o dolasku pomenute firme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)