Smederevo podiže spomenik despotu Đurđu Brankoviću

Smederevo će dobiti spomenik despotu Đurđu Brankoviću, osnivaču grada.


Prema najavama iz Gradske uprave Smederevo spomenik despotu će biti završen i postavljen naredne godine.

Smederevci su spomen-obeležjima odali počast brojnim važnim ličnostima, ali do sada spomenik nije dobio čovek koji je stvorio ovaj grad.

Sa radošću mogu da kažem da ćemo do kraja iduće godine da ispravimo ono što je propuštano decenijama – najavio je gradonačelnik, Jovan Beč.

Ovo je drugi put u poslednje tri godine da gradska vlast pokreće proceduru podizanja spomenika Brankoviću. Prva je bila pre tri godine, nakon peticije građana, kada je formirana komisija sa zadatkom da utvrdi kriterijume, objavi konkurs i izvrši izbor idejnog rešenja. Međutim, svoj posao komisija nikada nije obavila.

Gradonačenik, Jovan Beč obznanio je sredinom ove godine da je pokrenuo zvaničnu proceduru i oformio radnu grupu za realizaciju ove ideje. U njoj su, kako je tada rekao, najstručniji ljudi koji će dati mišljenje o lokaciji i vizuelnom rešenju.

Mediji prenose da će idejno rešenje biti poznato za par meseci, a Novosti pišu da će spomenik biti postavljen na ulazu u ulicu Kralja Petra i okrenut ka hramu Sv. Đorđa.


Izvor: tvsuper, novosti | Foto:rts-printscreen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)