HAOS! Pobuna radnika u fabrici Linglong!

Zrenjaninski aktivisti oko podneva su iz kruga fabrike “Linglong” u kojem su smešteni vijetnamski radnici pokušali da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz, javlja sa lica mesta reporter Nova.rs.


Prema rečima aktivista, njemu uprava u prvi mah nije dala pasoš – zbog čega ne može da napusti Srbiju.

Aktivisti su došli automobilom po njega, uspeli da smeste radnika u kola, ali je privatno obezbeđenje – angažovano isključivo da čuva barake gde su smešteni radnici – opkololilo aktiviste, selo na haubu automobila zabranjujući da ga izvezu. Uz to, jedan od njih je vikao: „Nemate vi prava da izvodite ikog iz fabrike“.

Situacija je bila na ivici incidenta, jer su istovremeno iz baraka izleteli i ostali radnici iz Vijetnama, koji su fizičkom snagom odgurali radnike obezbeđenja i držali ih dok automobil sa njihovim kolegom nije izašao iz kruga fabrike. Oni su se trenutno uputili do advokata sa kojim će otići u policiju – da pokušaju da vrate pasoš ovom uzbunjivaču.

Podsećamo, turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Sinoć je, međutim, došlo do novog razvoja situacije, u kojoj je blokirana ekipa novinara i snimatelja N1 koja je završila snimanje ispred baraka u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama. Na izlasku iz industrijske zone Zrenjanin jugoistok, nepoznata osoba na nekoliko minuta automobilom je blokirala prolaz ekipi.


Izvor:nova,n1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.