OPASNO! Smederevci, kad je magla – NE IZLAZITE NAPOLJE!

Zagađenje vazduha ogroman je problem za naš grad, a prethodne noći i ovoga jutra u Smederevu je zabeležena izuzetno velika koncentracija opasnih čestica.


Aplikacija AirVisual od sinoć je pokazivala upozorenje za Smederevo, na jaku zagađenost vazduha, uz preporuku da građani izbegavaju boravak na otvorenom i da nikako ne izlaze bez maske!

Pritom, Smederevo je bilo među najzagađenijim gradoviman u svetu, a Beograd je trenutno u top 10 svetskih gradova po zagađenju – na osmom mestu, sa zagađenjem 11,8 puta većem od dozvoljenog, s tim što je noćas bio na – četvrtom.

Kritično stanje je i u Čačku, i Nišu.

Prema preporukama lekara napolje ne bi trebalo da idu plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, zatim kardiovaskularni bolesnici, astmatičari, a nije dobro ni za decu. Njihov organizam već ima svoje probleme, a sve ovo dodatno pogoršava postojeće stanje, tako da onda nastaju dodatni problemi – nema dovoljno vazduha, javljaju se glavobolja, nervoza,…

Jako je važno da te ugrožene kategorije ne puše, da uzimaju redovno terapiju, da jedu dosta svežeg voća i povrća da bi se izbacili otrovi, da bi se nadomestili vitamini i minerali i da se ne bi opteretilo postojeće stanje.

U Smederevu je broj obolelih od raka četiri puta veći nego pre 2012. godine.


Izvor: tvsuper.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)