NA SLAVU UZ PROPUSNICE? Doktori zabranjuju da se pozdravljamo sa gostima

Počinje sezona slava, omiljeni period mnogih Srba. Kako smo i ove godine zatečeni pandemijom korona vvirusa, postavlja se pitanje kako ćemo je ove godine obeležavati.


O ovoj temi u emisiji “Redakcija”, jutarnjeg programa Kurir televizije govorile su Jasna Jojić novinarka i publicista i doktorka Nada Stojanović, opšte prakse.

Doktorka je naglasila da tradicija treba da se održava i da postoji, ali da najviše moramo voditi računa prilikom kontakta, jer se koronna više prenosi dodirom, nego kapljičnim putem.

– Tradicije se moramo držati, treba da pokušamo bar koliko toliko da se izbegava kontakt kožom. Poljupci, dodirivanje, zdravljenje, čak iako su vakcinnisani i domaćni i gosti. Slave su neizbežne, očigledno, ali treba gledati da se smanji kontakt kožom, jer mnogi ne znaju da se upravo preko kože prenosi virus, a ne kapljičnim putem – kaže dr Stojanović koja se našalila da ćemo ići na slave uz koviid propusnicu.

Novinarka i publicista Jasna jojić naglasila je da je ovo pravo vreme da se vratimo prvobitnim običajima, kada se slava slavila samo u okviru najuže porodice.

– Od kad je crkva kanonizovala slave, tamo negde od 10. ili 11. veka, postoji mišljenje da slavu treba slaviti u okviru najbliže porodice, sa kumovima i najbližom rodbinom, što je lepo i što treba da bude pravo značenje slave. Cilj je da se porodica u molitvi druži sa svetiteljem, što znači da bi ova situacija sa koronnom samo pogodovala onome što apeluje SPC, da se vratimo tom skromnom slavljenu slave – kaže novinarka i publicista Jojić.


Izvor:kurir

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)