Američka vojska gradi vrtić kod Smedereva

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu objavila je danas da su počeli radovi na izgradnji novog obdaništa u selu Drugovac, kod Smedereva, koje u celini finansira Evropska komanda američke vojske (EUCOM).

Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su ambasador SAD Entoni F. Godfri, zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić i narodni poslanik Dragan Šormaz.

„Projekat u celosti finansira Evropska komanda vojske SAD (EUCOM) u sklopu intenzivirane bezbednosne saradnje između SAD i Srbije. Od 2012. godine do danas EUCOM je sproveo preko 30 humanitarnih projekata širom Srbije ukupne vrednosti od 5,5 miliona dolara“, piše u saopštenju američke ambasade.

Kako se navodi, u toku su tri dodatna projekta, uključujući izgradnju obdaništa u Drugovcu i renoviranje dela Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici. Ukupna vrednost radova na obdaništu i bolnici je približno 700.000 dolara a završetak radova na oba projekta očekuje se krajem 2021. godine.

„Kad govorim o našoj bezbednosnoj saradnji, ne mislim samo na opremu i obuku. To je mnogo više: to su projekti pomoći narodu Srbije, kao što je ovo obdanište, ili donacija medicinske i sanitarne opreme bolnicama širom Srbije kao doprinos njihovoj borbi protiv kovida“, rekao je ambasador Godfri na otvaranju gradilišta u Drugovcu.

Zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić je u svom obraćanju naglasila da stara zgrada vrtića u Drugovcu više nije bila bezbedna za korišćenje.

To obdanište je najpre 2016. godine bilo predviđeno za renoviranje, na inicijativu narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe prijateljstva sa SAD Dragana Šormaza. Nakon analize stručnjaka iz inženjerijskih jedinica Vojske SAD, EUCOM je odlučila da finansira izgradnju potpuno novog obdaništa na toj lokaciji. Šormaz je zahvalio američkom narodu na ovoj podršci.

„Srbija je uvek napredovala i imala koristi od saradnje sa Sjedinjenim Državama“, rekao je on.

Kada bude završeno, novo obdanište površine 444 kvadratna metra, imaće tri učionice i jednu administrativnu prostoriju, moderno i bezbedno igralište u dvorištu i kapacitet da primi 80 predškolaca i 15 zaposlenih, navodi se u saopštenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.