STIŽU PAKLENE VRUĆINE! Preti nam 40 stepeni uz nepogode!

Do kraja nedelje na istoku umereno toplo, ponegde uz pojavu pljuskova, posebno nad većim delom Srbije i severa Crne Gore, dok će na zapadu biti sunčano i veoma toplo.


Na istoku maksimumi do +28, a na zapadu već oko +34 stepena Celzijusa – kaže meteorolog Marko Čubrilo i dodaje:

– Od nedelje je izgledno veoma jako otopljenje koje bi maksimume vrlo brzo podiglo na vrednosti  preko 35 stepeni Celzijusa, što su ekstremno visoke vrednosti, posebno u ovo doba godine. Vrednosti UV indeksa će biti ekstremno visoke i u koliko se najavljen tropski talas i ostvari biće više reći o tome kako se zaštiti.

Kako objašnjava, atmosfera neće biti savim stabilna i kombincija ekstremne vrućine i delimičmo nestabilne atmosfere podiže indekse nestabilnosti na veoma visok nivo i tamo gde se one pokrenu – izgledne su lokalne nepogode.

– I noći će postati neugodno tople, tako da će se minimumi često, posebno u urbanim sredinama kretati preko +20 stepeni Celzijusa (tropske noći). Osveženje uz grmljavinske pljuskove je izgledno u drugom delu naredne nedelje i prema narednom vikendu kada bi se maksimumi spustitili ispod +30 stepeni Celzijusa, a noći postaje svežije i prijatnije.

Svetski meteorološki centri prognoziraju da će u Srbiji sredinom naredne nedelje temperatura biti i do 40 stepeni. U većini krajeva vrednosti će premašiti 38 podeljak na skali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *