PRIJAVE PROTIV ŽELEZARE! Kinezi ugrozili zdravlje Smederevaca!

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan obelodanio je da nadležni ispituju šta se pre nekoliko dana desilo u Železari “Smederevo” nakon dojave građana da je grad prekriven misterioznim crnim prahom i najavio je mogućnost podnošenja prijava.


Trivan je naveo da je država reagovala po dojavi građana i da je utvrđeno da crni prah potiče od specifične rude – siderit čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju je vetar razneo.

– Železara u Smederevu je važna, hrani hiljade ljudi, ali svako mora da poštuje propise države Srbije, uz već dovoljno visok stepen tolerancije koju naši građani imaju u takvim sredinama, ali ta tolerancija ima granice. Istražujemo šta se desilo, možemo da podnesemo prekršajne prijave, prijave za privredni prestup, ali i krivične prijave – rekao je Trivan.

On je naglasio da će odgovor na pitanje da li je ovo moglo ugroziti zdravlje stanovništva dati medicinski stručnjaci.

– Republički inspektor je odmah reagovao, reč je o neposrednoj opasnosti po zdravlje ljudi. Doneto je rešenje kojim je inspektor privremeno zabranio odlaganje rude do ispunjavanja uslova koje moraju da obezbede da bi se rasejavanje zaustavilo – rekao je Trivan.

Crni prah iz Železare padao je na Smederevo i okolinu u sredu tokom cele noći, prekrio je kuće, dvorišta i useve. Snimak ove neobične pojave objavilo je Udruženje građana “Pokret Tvrđava”, nakon čega je pokrenuta istraga.

– Desila se katastrofalna havarija koja do sada nije zabeležena u Radincu, Vranovu i okolnim smederevskim selima, a i u samom centru se moglo videti. Dogodio se akt ekološkog terorizma – saopštili su iz ovog pokreta.


Izvor: srbijadanas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.