KINEZI ĆE NAS POTROVATI!? Zašto je crni prah prekrio Smederevo?

Crni prah prekrio je u sredu uveče kuće u okolini smederevske Železare i dok pojedini meštani pričaju o “ekološkom terorizmu”, iz Železare navode da je reč o “pretovaru rude”.


Smederevo i okolinu već godinama muči povišeno zagađenje, ali crni prah koji je u sredu uveče prekrio domove meštana sela Radinac, bio je, kažu, nešto što do sada nisu videli.

“U sredu uveče oko 12 sati počela je da pada neka crna prašina”, kaže za BBC na srpskom Vladimir Milić iz Radinca, poznatog kao “crveno selo”, zbog prašine iz Železare, koja često prekriva okolinu.

“Neverovatno, nikada to nismo videli do sada. Ljudima je ulazilo u kuće, sobe… Svi su se uplašili”, dodaje.

Fotografije i snimci crnih nogu i dlanova meštana Radinca brzo su se u četvrtak raširili po društvenim mrežama.

Aktivisti smederevskog pokreta Tvrđava ubrzo su optužili Železaru za “ekološki terorizam” i “katastrofalnu havariju koja do sada nije zabeležena”.

Međutim, iz kompanije HBIS Srbija, koja rukovodi Železarom, za BBC na srpskom navode da se crna prašina raširila tokom “pretovara rude novog dobavljača iz Turske”.

Oni ističu da je do incidenta došlo zbog “promene meteoroloških uslova”, iako su oni preduzeli bezbednosne mere.

Šta kažu meštani?

Snimke iz sela na društvenim mrežama objavio je smederevski pokret Tvrđava, koji se, kako navode, bavi lokalnim pitanjima i problemima.

“Ne znamo šta se tačno desilo, ali znamo koje su manifestacije”, navodi za BBC Kolja Krstić iz Tvrđave.

“Ceo reon oko Železare je bio skroz crn, ušao je i u kuće, bio je u sobama, po tepihu, parketu, a napolju da ne pričamo… Prozori, bašta, automobili”, navodi on.

“Ljudi su besni, crne su im noge do kolena. Prođu bosi kroz travu, noge im budu crne”.

Milić kaže da su se meštani gotovo navikli na crvenu prašinu, ali da ih je crna veoma uznemirila.

“Naročito porodice koje imaju malu decu, prašina je ušla u sobe gde deca spavaju, kod krevetaca je sve bilo crno”, navodi on.

“Njihove majke su plakale… Katastrofa je bila”.

Kako navodi, crni prah je počeo da pada prvo u sredu uveče, a onda i u četvrtak od 11 ujutro do jedan popodne.

“Posle je bio neki čovek iz Železare, rekao da će pokušati da uradi šta može, slikao sve, popisao, uzeo uzorak i otišao”, ističe 33-godišnji Milić.

Iz kompanije HBIS Srbija, koja rukovodi Železarom, navodi se da se “incident dogodio u noći između 29. i 30. jula, tokom pretovara rude”.

Oni za BBC navode da su 24. jula ove godine krenuli sa “upotrebnom algorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od (rude) do sada korišćene”.

Zbog toga su, ističu, propisane nove mere prevencije za suzbijanje prašine, poput pojačane kontrole pretovara, kao i dodatno kvašenje pri rukovanju.

“Ti rezultati su pokazali rezultat, ali se te noći dogodio incident usled promene meteoroloških uslova – pada pritiska i vetra – kada je došlo do širenja prizemne prašine ka najbližim kućama”.

Iz kompanije dodaju i da su odmah pojačali sve mere, kako bi eliminisali prizemnu prašinu, koja ima mogućnost razvejavanja pri određenim meteorološkim uslovima.

“Istovar ove algorude vršiće se ubuduće samo tokom dana, kako bi praćenje meteoroloških parametara, koji mogu uticati na širenje prašine, bilo najbolje”, navode oni.


Izvor:bbc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)