Železara duguje 4,6 milijardi za struju, EPS demantuje svoj spisak!

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je na svom portalu spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju u zemlji na dan 10. juna 2020. godine, a čiji ukupan dug prelazi 19 milijardi dinara.


Kako se navodi u izveštaju, najveći dužnici za isporučenu električnu energiju su “Železara Smederevo“ sa dugom većim od 4,6 milijardi dinara, slede JP Rudnici Resavica sa dugom od oko 2,6 milijardi dinara i “Energetika“ Kragujevac sa dugom od 1,7 milijardi dinara.

Na ovoj listi dužnika sledi JKP “Infostan tehnologije“ Beograd sa 896,9 miliona dinara, “Serbia Zijin Bor Coper“ koji duguje 870,9 miliona dinara, Srpska fabrika stakla iz Paraćina čiji je dug 863,4 miliona dinara i JKP “Toplana“ Bor sa 785,8 miliona dinara duga.

Na listi je i Gradska uprava Kragujevca (771 milion dinara), “Politika“ a.d. Beograd (681,5 miliona dinara), akcionarsko društvo “Radijator“ iz Beograda u stečaju 671,2 miliona dinara, kao i “Jumko“ iz Vranja sa dugom od 622,1 milion dinara.

“Kompanija Železara Smederevo d.o.o. je u stečaju, pa je celokupan iznos potraživanja prijavljen u stečajnu masu i priznao ga je Privredni sud. Novi vlasnik redovno izmiruje sva potaživanja prema EPS-u. ‘Serbia Zijin Copper’ d.o.o. iz Bora je vlasnik nekadašnjeg RTB Bor. Novi vlasnik je preuzeo prava i obaveze RTB Bor i nastavio da posluje pod novim imenom. Dug Rudarsko-topioničarkog basena Bor nastao u periodu od 1. 4. do 31. 10. 2016. godine je reprogramiran i novi vlasnik ‘Serbia Zijin Copper’ d.o.o. uredno ga izmiruje u skladu sa zaključenim reprogramom i planom otplate”, kaže se u saopštenju EPS-a.


Izvor: n1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)