Kako da razlikuješ alergiju, grip i prehladu od korone

Dovoljno je da neko pored nas kine ili se nakašlje, i svi imamo istu asocijaciju – koronavirus. Kako razlikovati prehladu i alergiju od kovida 19 i da li je to uopšte moguće?


Svetska zdravstvena organizacija dala je smernice za razlikovanje prehlade, gripa i alergije od kovida 19.

Alergija – Simptomi alergije su suzne oči, svrab očiju, crvenilo, kijavica, ponekad kašalj i sve to osećamo u predelu glave. Iako ima nekoliko simptoma koji se mogu poklopiti sa koronom, jasna razlika je što kod alergije nema drhtavice, bolova u mišićima i povišene temperature, a to su klasični simptomi kovida 19. Takođe, pacijenti s koronom uglavnom nemaju zapušen nos, što je, recimo, karakteristično za alergiju.

Prehlada – Čak je i iskusnim lekarima teško da uoče razliku između klasičnog virusa gripa, prehlade i korone.

Najjači simptomi prehlade obično traju od dva do tri dana i obuhvataju: kijanje, zapušen nos, bol u grlu, kašalj, dok se glavni simptomi kovida 19 svode na temperaturu, malaksalost, bol u mišićima, suv kašalj i otežano disanje.

Kada ste prehlađeni nećete ostajati bez daha i otežano disati, obično nema ni dijareje, a retko ćete imati i temperaturu i drhtavicu.

Kijanje i nos koji curi se češće povezuju sa prehladama i alergijama nego sa kovidom 19.

Simptomi korone su temperatura koja traje duže od tri dana, suvo grlo, otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa, mučnina u stomaku, opšta malaksalost i dijareja. Kod prehlada, takve simptome nemamo.

Ukoliko niste sigurni i odete kod lekara, obaviće se trijaža, a zatim bi trebalo da vam izvade krv i preko laboratorije će se videti kakva vam je krvna slika i da li je smanjen broj leukocita. Ukoliko doktor ni tada nije siguran, snimiće vam pluća. Snimak će pokazati da li imate zapaljenje i ukoliko je tako, onda je opravdana sumnja na kovid 19.


Izvor: nova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)