ALARM ZA SMEDEREVO: Sutra izbegavajte boravak na otvorenom!

U toku večeri i noći sever Srbije zahvatiće oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na severu Vojvodine očekuju se veoma obilni pljuskovi, pri čemu bi palo i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru. Republički hidrometeorološki zavod izdao je meteo-alarm za područje cele Srbije.


Tokom vikenda centar ciklona premeštaće se preko severa Srbije. U subotu tokom dana oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatiće i ostatak Srbije, pa se posle podne i uveče obilnije padavine očekuju južnije od Save i Dunava, na širem području Smedereva. Biće uslova i za grmljavinske nepogode, grad i olujni vetar. Maksimalna temperatura u subotu od 24°C na severu do 32°C na jugoistoku Srbije, a u Smederevu tokom dana 26°C.

U nedelju ujutro oblačnije, ponegde sa sumaglicom i slabom kišom. Tokom dana dosta sunčanih, ali i oblačnih intervala. Na zapadu i jugozapadu posle podne ponegde pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 25 do 30°C.

Inače, zbog položaja centra ciklona iznad Srbije, vetar će tokom vikenda biti veoma slab, pa se usled formiranja snažnih kumulonimbusa, upravo zbog slabih visinskih strujanje očekuje veoma sporo premeštanje tih snažnih grmljavinskih oblaka, pa se na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuju veoma obilne padavine. Ponegde se očekuju lokalne poplave, ali ne zbog izlivanja rečnih tokova, već zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu padavina u kratkom vremenskm intervalu.

Zbog očekivanih obilnijih padavina i grmljavinskih oluja, preporučuje se povećan oprez i izbegavanje boravka na otvorenom u kritičnim trenucima vremena.

Ogroman oprez preporučuje se i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, a u predelima sa obilnijim padavinama očekuje se i veće zadržavanje vode. Ponegde su moguće i lokalne poplave. Na putevima kroz klisure i useke očekuje se opasnost od odrona.

Od nedelje stabilizacija vremena, a od ponedeljka povratak sunčanog vremena i leta.


Izvor: weather2umbrella.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.