USTALI LEKARI! Više od 1000 medicinara traži smenu Kriznog štaba!

Spisak lekara koji su svojim potpisom podržali kolege okupljene u neformalnoj grupi “Ujedinjeni protiv kovida”, a koja se oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu je sve veći, pa je u ovom trenutku glas diglo 1.005 medicinskih radnika.


Ova neformalna grupa u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama je navela da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Na početku pismo je potpisalo oko 350 lekara, da bi za manje od dva dana lista dobila 1.005 novih potpisa.

Lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se “stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, na pitanje novinara o zahtevima ovih lekara dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da “svako ima pravo na svoje mišljenje” i da “u Srbiji ima 33.000 lekara”.

“Kolege koje su dale potpis na određenu izjavu pretpostavljam da se razumeju i imaju kompetencije kada su u pitanju zarazne bolesti, mada među njima nema ni imunologa, epidemiologa, virusologa”, rekla je juče Kisić, dodajući da “nisu čuli nikakve konkretne predloge”.

A nakon te izjave Darije Kisić Tepavčević broj potpisa je značajno porastao, samo sinoć se pojavilo 150 novih potpisa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je otišao korak dalje pa je rekao da će građani videti da je incijativa “Ujedinjeni protiv kovida” politički motivisana, da se tu ne radi o struci, nego o politici, navodeći da su potpisnici ljudi iz stranaka, neki i koji rade u inostranstvu.

Lončar je rekao da mu se, kako kaže, dosta njih javilo, koji su potpisali pismo, ali da su potpisali pismo jer im je kao povod za pismo “data pomoć ljudima koji rade u kovid bolnicama”. Nigde, to ima napismeno, nije bio zahtev za smenu Kriznog štaba.

Na pitanje da li smatra da je inicijativa “Ujedinjeni protiv kovida” politički motivisana zato što su na tom spisku medicinskih radnika imena jednog bivšeg ministra i predstavnika sindikata i da li pravi razdor svojom prethodno datom izjavom da na tom spisku nema virusologa i epidemiloga, kazao da su u Kriznom štabu Srbije najbolji epidemolozi, a da je nekima, koji su se isticali u komentarima, takođe ponuđeno da budu deo tog štaba, ali da su odbili.

“Ako mislite da je Oliver Dulić rešenje i da je rešenje u onima koji ni u svom zlatnom periodu nisu se bavili medicinom i zdrastvom… Ja poštujem svakog lekara, ako mislite da je rešenje Panić koji je bio vođa političkog pokreta, ako su rešenje oni koji su juce bili nosioci liste pojedinih partija, ja nemam ništa protiv toga”, kazao je Lončar i naglasio da nije vreme za politiku.

Izvor: nova.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.