KRIZA U SMEDEREVU: Železara smanjila proizvodnju

Smederevska železara HBIS nedavno je ugasila jednu visoku peć, a budući da se kriza na svetskom nivou produbljuje, pitanje je šta će se dešavati narednih meseci.


Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura smanjena je za 42 odsto, a ekonomisti ističu da je to samo početak krize.

“Razlozi gašenja visoke peći broj 1 u kompaniji HBIS Srbija jesu uticaj kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Evropske unije i smanjena potražnja za čelikom na tržištu, jer su mnogi naši klijenti obustavili proizvodnju usled pandemije COVID-19”, obrazložili su u HBIS-u za Novu ekonomiju.

Dobar deo radnika više nema šta da radi. Da li će oni ići na plaćeno odsustvo od 60 odsto plate ili će nekoga privremeno otpustiti, možemo samo da nagađamo.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da je pandemija dovela do globalnih poremećaja, kao i da ništa od navedenog nije neočekivano, kada se udruži sa kvotama koje je Evropska unija uvela na uvoz čelika.

“Ako je jedna peć na tihom hodu, to praktično znači da mogu najviše da proizvedu milion tona čelika. To će se odraziti na izvoz, ali i na rast srpskog BDP-a, jer je železara imala značajno mesto u njegovom generisanju”, kaže Savić.

“Nešto će promeniti što se tiče zaposlenih jer nije normalno da polovina fabrike ne radi, a da svi ostanu kao da se ništa nije desilo”, izjavio je Savić.

I druge velike fabrike širom Srbije došle su u stanje krize, pa je tako kragujevačka fabrika “Zastava – Oružje” sve svoje radnike, a ima ih 2000, poslala na prinudni odmor.


Izvor: novaekonomija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.