UNIŠTIĆE TVRĐAVU! Veliki grad postaje atletski stadion!

Atletski savez Srbije raspisao je javnu nabavku za izgradnju atletske staze na atletskom stadionu unutar Tvrđave u Smederevu.

Procenjena vrednost javne nabavke je 25 miliona dinara bez PDV-a. To je za eKapiju rekao Jovan Kantar iz Atletskog saveza Srbije.

– Tražili smo sredstva od Ministarstva omladine i sporta i taj projekat je odobren – rekao je Kantar.

Radovi, prema njegovim rečima podrazumevaju izgradnju podloge na već postojećoj stazi na Tvrđavi.

Odabrani izvođač imaće zadatak da nabavi i ugradi sintetičku podlogu, sertifikovanu od strane Svetske atletike tipa „Spray coating“ debljine 13 mm, a isporučilac treba da je sa spiska sertifikovanih proizvođača podloge od strane SA.

Staza se sastoji od šest pojedinačnih staza u krivini, i osam u pravcu.

Prva staza dužine 400 m, sadržaće zaletišta za skok udalj i troskok, kao i komletnog segmenta na severnoj strani pod tartanom u okviru kojeg je smešteno zaletište za skok motkom, skakalište za vis, jama za stipl i zaletište za bacanje koplja. Na južnoj strani je projektovano zaletište za bacanje koplja.

Rok za podnošenje punuda je 29. jun 2020.

Mnogi građani su i ranije negodovali zbog toga što ovaj kulturno-istorijski spomenik ne dobija adekvatnu zaštitu, ali nadležni se o to oglušuju. Umesto vitezova na ulazu, dočekivaće nas atletičari, a turisti će očigledno umesto kroz predivan park kakav zaslužuje ovo srednjovekovno zdanje, trčati po atletskoj stazi.

Gradnja atletske staze u Smederevu je započeta 2012., kada je kamen temeljac u Tvrđavi postavio slavni ruski skakač uvis Sergej Bupka, a tada je najavljeno da će staza nositi njegovo ime.

Izvor:nezavisni.rs/Foto:wikipedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.