Dodeljeno 83,4 miliona dinara za objekte namenjene kulturi u 22 grada i opštine

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu 2020” dodeljeno je 83,4 miliona dinara za projekte namenjene kulturi u 22 grada i opštine.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su rebalansom budžeta usled pandemije virusa Кovid-19, sredstva namenjena ovogodišnjem konkursu umanjena za blizu 40 odsto u odnosu na početak godine, sa 135 miliona na 83,4 miliona dinara.

Najviše sredstava, 8,5 miliona dinara, dodeljeno je opštini Rekovac za projekat “Rekovac – centar tradicionalne kulture i promocije savremene kulture i umetnosti”, u okviru koga će biti dovršena rekonstrukcija Doma kulture u tom gradu.

Pored Rekovca, sredstva su opredeljena za projekte sledećih gradova i opština – Bojnik, Vranje, Aleksandrovac, Negotin, Prokuplje, Кladovo, Priboj, Кanjiža, Кnić, Crna Trava, Doljevac, Lebane, Ljubovija, Veliko Gradište, Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja, Smederevska Palanka, Vladičin Han, Surdulica, Sombor i Rača.

Ministarstvo je istaklo da je insistiralo na očuvanju ovog konkursa, imajući u vidu da se njime obezbeđuju neophodna sredstva za razvoj i obnovu u najvećem broju slučajeva devastiranih objekata u kojima se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, što daje značajan podsticaj daljem razvoju kulturnog života u tim sredinama.

Sredstvima dodeljenim na konkursu “biće stvoren ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije”.

Ove godine na konkurs je stiglo 60 prijava iz isto toliko jedinica lokalne samouprave, od čega je 26 prijava bilo iz gradova i opština čiji projekti su već podržani na prethodnim konkursima, što je novina u odnosu na konkurse ranijih godina.

Na do sada održanih pet konkursa “Gradovi u fokusu”, Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je ukupno 658.363.442 dinara za 70 projekata, čime je “u značajnoj meri povećan kapacitet lokalnih samouprava u oblasti kulture i dat veliki impuls decentralizaciji i demetropolizaciji kulturnog života u Srbiji”.‬

Izvor:n1/Foto:n1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)