Preporuke za nastavak treninga u svim sportskim objektima

Nastavak trenažnog procesa vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije počinje danas u svim sportskim objektima, ali pod uslovom da se pridržavaju svih mera koje se preporučuju.

Sportistima i trenerima se preporučuje da na trening dolaze pojedinačno po mogućnosti u opremi za trening uz izbegavanje korišćenja prostorija svlačionice, a njihovo korišćenje moguće je samo ukoliko postoji mogućnost dezinfekcije.

Preporuke za nastavak treninga u svim sportskim objektima u zatvorenom prostoru 35335

Takođe, preporučuje se da se treninzi, kad god je to moguće, održavaju na otvorenom.

Tokom pojedinačnih treninga preporučuje se da sportisti drže razmak od minimum 5 metara, a za kontaktne sportove gde nije moguće držati distancu, preporučuje se da uvek isti trener i sportista odrade trening.

Od sportista se očekuje da van treninga pridržavaju mera prevencije radi sprečavanja širenja COVID 19.

Organizatori treninga u saradnji sa odgovornim licima i rukovodstvom sportskih objekata trebalo bi da za svaki trening uspostave sistem vođenja evidencije treniranja radi naknadno efikasnijeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave virusa korona. Potrebno je i prikupljanje informacija o eventualnim simptomima ili ako se oni jave u toku treninga, on se odmah prekida.

Sredstva za dezinfekciju ruku moraju biti postavljena u sportskim objektima. Takođe, pre i posle treninga lopte i svi drugi rekviziti moraju biti dezinfikovani sredstvom sa najmanje 70% alkohola.

Preporuke za nastavak treninga u svim sportskim objektima u zatvorenom prostoru 35335

Vremenski razmak između treninga mora biti najmanje 15 minuta. Upotreba centralne klimatizacije nije preoručljiva, dok provetravanje jeste.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 preporučio je svim nacionalnim sportskim savezima Srbije ,kao i svim klubovima- članovima tih saveza da, kada god je to moguće, organizuju kontrolisane, tzv. karanstinske pripreme svojih sportista. Osim već pomenutih, preporučuje se da sva lica koja rade u objektima koje koriste sportisti sve vreme nose maske. Pre početka trenažnog procesa preporčuje se da se sportistima i sportskim stručnjacima utvrdi stanje zdravstvene sposobnosti što uključuje i serološki test, o čemu će biti donet i podzakonski akt.

Izvor/Foto:rts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)