Poslednja se sportu vraća publika

Vrhunski sportisti su i u vrhunskom zamoru i imunološki mogu biti manje otporni od svih ostalih, između ostalog je pojasnio Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Prof. dr Radovanović rekao je šta su to sportisti najviše izgubili u izolaciji tokom trajanja pandemije koronavirusa.

Sportisti manje imunološki otporni od ostalih
Profesionalni sportisti izlažu se vrhunskom zamoru i tako mogu biti imunološki manje otporni od svih ostalih.

„Ono što je različito od ostalih priprema je što vrhunski napor dovodi do smanjenja imuniteta. Napor koji je intezivan, a ne preteran je pozitivan na imunitet. Onaj preveliki dovodi do kratkog ili dugog smanjenja imuniteta što može biti veoma opasno, tako da se preporučuje da napori ne traju duže od 60 minuta i da se ide na 80 posto srčane frekvence, da bi se sačuvao imunitet“, tvrdi Dragan Radovanović.

Previše je rano govoriti kada će se takmičenja tačno vratiti, ali ono što je sigurno je da se poslednja u sportu vraća publika.

„Ono što će se poslednje vratiti u sportu je publika. Sigurno da ekonomski razlozi ne mogu da preteknu razloge opreznosti. Šta će se desiti za godinu dana je teško reći, jer prvo trebamo da sačekamo da vidimo šta će biti sa pandemijom, kako će se ona dalje ponašati i koliki će biti procenat kolektivnog imuniteta, kada će se pojaviti vakcina itd…“, tvrdi Radovanović.

Poslednja se sportu vraća publika, ne sme se krenuti u trening punom parom 35056

Povratak u teretane i fitnes centre
Rekreativci moraju obratiti posebnu pažnju i držati se propisanih mera pri povratku u fitnes centre i teretane.

„Ako pođemo od higijenskog aspekta, tu su date preporuke za korišćenje teretana i fitnes centara i tu je bitna samozaštita. Kako dolazite u teretanu, onda dezinfekcija između korišćenja sprava, ne može više njih koristiti istu spravu bez dezinfekcije, neophodan razmak od dva metra između vežbača“, rekao je predsednik zdravstvene organizacije OKS-a.

„Ono što je generalno važno je da rekreativac ima od 30 do 60 minuta dnevno vežbi na 60 procenata maksimalne srčane frekvence. To se računa tako što od broja 220 oduzmete broj godina starosti pa od toga uzračunate 60 odsto. Potrebno je otprilike da pet puta po 30 minuta trenirate nedeljno“, zaključio je Radovanović.

Izvor: RTS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)